60 års konsthistoria, för första gången från en enskild konstnär.

Det är vad som väntar när Hagfors konstförening visar upp sin Vårsalong med start lördag.

Lars Spaak började sin konstnärliga bana under slutet av andra världskriget när han studerade på ansedda Isaac Grünewalds konstskola. Över 70 år senare ställer den snart 90-åriga stockholmaren ut ett axplock av hans otaliga verk när Hagfors konstförening arrangerar sin Vårsalong.

Här bjuds betraktaren på svensk konsthistoria.

– Han är fortfarande verksam och visade sig senast i stort format på länsmuseet i Örebro 2010, det är hedersamt och prestigefullt, säger Stefan Norén, konstnärlig rådgivare i föreningen.

– Vi ska också ha en tillbakablickande utställning har det visat sig där vi har allt från 50-tal och över till 60-, 70- och 80-tal, fortsätter han.

Men det finns också tavlor som bara är ett par år gamla och Stefan Norén fastnar främst vid en drygt 1,75 meter hög skulptur i aluminium som är det första som möter oss i stadshusets källarlokal.

– Den är tillverkad 1982 och kommer antagligen från någon form av industri, den upprepar sig i formen och det kommer igen i fåglarnas former, i segel, människor som cyklar och det upprepar sig. Varför är det då 80-tal? Därför att det är 45-gradersvinklar överallt, det är typiskt.

Hans många tavlor visar mycket upprepningar, men det är ändå som skulptör han har gjort sig som mest känd genom åren och det är de som lockar även på den här utställningen.

– Han arbetar ju väldigt noga och mycket med modeller först, som sedan ska bli större och han har gjort mängder av skulpturer, han finns alltså i minst 40 städer i Sverige och är en av de flitigaste när det gäller uteskulpturer och tillhör de stora namnen i Sverige, säger Stefan Norén.

Lars Spaak kommer själv besöka lördagens vernissage och det blir andra gången han är med i Hagfors, han deltog i samlingsutställningen Hästen i konsten för ett par år sedan och det var där kontakten med konstföreningen först etablerades.

Utställningen går sedan att se fram till och med den 14 maj och det blir faktiskt den sista Stefan Norén gör för konstföreningen. Efter nästan 40 år i föreningen har han bestämt sig för att fokusera på sina andra konståtaganden.

– Men han har sagt att jag får ringa, säger nya ordföranden Helena Frödin

 

Daniel Olausson

daniel.olausson@vf.se